Radhanath-Swami
O Radhanathu Svamiju

Radhanath Svami je priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. Je avtor knjige Pot domov, osebne izpovedi o iskanju duhovne resnice. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

signing teh book
Delovanje

Radhanath Svami redno potuje po Severni Ameriki, Evropi in Aziji, kjer poučuje bhakti jogo ter z izkušnjami in poznavanjem različnih duhovnih izročil navdušuje množice po vsem svetu. Kot izvrsten predavatelj gostuje na uglednih univerzah, kot so Harvard, Princeton in Cambridge, ter v velikih gospodarskih združbah, kot so banka HCBS v Londonu in podjetja Google, Intel in Ford v Ameriki. Nagovoril je predstavnike britanskega parlamenta, z njim pa se je srečal tudi predsednik ZDA Barack Obama. Sodeluje tudi na jogijskih konferencah in podobnih prireditvah.

eco govardhan
Projekti

Zadnjih petindvajset let skrbi za razvoj skupnosti in spodbuja številne priznane družbeno usmerjene projekte, med drugim tudi program Midday Meal (Opoldanski obrok), s katerim na dan podelijo več kot 260.000 krožnikov posvečene vegetarijanske hrane otrokom iz revnih mumbajskih četrti. V skladu z brezčasnim vedskim duhovnim izročilom je ustanovil misijonarske bolnišnice, očesne tabore, ekološke kmetije, šole, ašrame, sirotišnico in številne programe za pomoč ob kriznih dogodkih po vsej Indiji.

radhanath svami mladost
Otroštvo in mladost

Rodil se je 7. decembra 1950 kot Richard Slavin in se v najstniških letih nikakor ni mogel sprijazniti z življenjem v chicaškem predmestju in ameriškimi državljanskimi krivicami, ki so se godile sredi prejšnjega stoletja. Ko se je pri devetnajstih letih odpravil na poletno potovanje v Evropo, so njegovi notranji boji dosegli vrhunec, zato je trdno sklenil, da bo iskal Boga povsod, kamor ga bo zanesla pot. Med meditiranjem na otoku Kreti je zaslišal nadnaravni klic in se naslednjega jutra sam odpravil iskat duhovno Indijo.

radhanath svami dolgi lasje2
Knjiga Pot domov

Knjiga Pot domov opisuje njegovo odisejado, ko je kot štopar brez prebite pare prepotoval Grčijo, Turčijo, Iran, Afganistan, Pakistan in na koncu Indijo. Živel je kot potujoči asket, najprej v gozdu s himalajskimi jogiji, pozneje pa s številnimi guruji in duhovnimi praktikanti v Indiji in Nepalu. Na koncu ga je pot pripeljala v sveti kraj Vrindavan, kjer je našel svojo duhovno pot, bhakti jogo, in učitelja, A. Č. Bhaktivedanto Svamija Prabhupado (1896-1977), ustanovitelja Mednarodne Skupnosti za zavest Krišne in predstavnika gaudija vaišnavizma.