srila prabhupada2

Šrila Prabhupada – duhovni učitelj Radhanatha Svamija

Radhanath Svami, takrat še Richard Slavin, je imel prvi stik s Šrila Prabhupado leta 1970, ko je na začetku potovanja na Vzhod dobil letak z njegovo fotografijo, ki ga je takoj očarala. Če kdo v tem stvarstvu izkuša duhovno blaženost, je pomislil, je to on. Potem je na letak pozabil in šele veliko let pozneje ugotovil, da je že na začetku poti prišel v stik s svojim duhovnim učiteljem.
Drugič ga je srečal leta 1971 v Mumbaju, kjer je Šrila Prabhupada z ameriškimi učenci priredil velik duhovni program. Richarda je izbral med večdesettisočglavo množico in ga povabil na oder. Tako je ta več dni poslušal njegova predavanja o vedskem nauku in zavesti Krišne.
Tretjič sta se srečala v Vrindavanu. Takrat je Šrila Prabhupada očaral Richarda z vdanostjo in neizmerno učenostjo, ta pa ga je v srcu dokončno sprejel za duhovnega učitelja.

Šrila Prabhupadovo življenje

Njegova božanska milost A. Č. Bhaktivedanta Svami Prabhupada se je pojavil v tem svetu leta 1896 v Kalkuti v Indiji. Njegov duhovni učitelj Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura mu je ob njunem prvem srečanju leta 1922 naročil, naj razširi vedsko znanje v angleščini. V naslednjih letih je Šrila Prabhupada napisal komentar k Bhagavad-giti in pomagal duhovnim bratom. Leta 1944 je začel izdajati štirinajstdnevnik v angleščini Back to Godhead (Nazaj k Bogu). Skupnost gaudija vaišnav mu je leta 1947 zaradi filozofskega znanja in vdanosti podelila častni naziv Bhaktivedanta, bhakti pomeni vdanost, vedanta pa učenost.
Leta 1950 se je umaknil iz družinskega življenja in stopil v red vanaprasthe (odmaknjenosti). Preselil se je v sveti kraj Vrindavan, kjer je v zelo skromnih razmerah živel v srednjeveškem templju Radhe in Damodare in se za več let posvetil globokemu preučevanju svetih spisov in pisanju. Leta 1959 je stopil v red sannjase (odpovedi). V templju Radhe in Damodare je začel pisati življenjsko delo: prevod osemnajsttisočih verzov Šrimad-Bhagavatama (Bhagavata Purane) s komentarjem. Potem ko je izdal tri zvezke, je septembra 1965 pri devetinšestdesetih letih odšel v Združene države Amerike, da bi izpolnil poslanstvo svojega duhovnega učitelja.

Šrila Prabhupadove knjige

Izdal je več kot petdeset verodostojnih prevodov, komentarjev in strnjenih študij indijskih filozofskih in duhovnih klasik.
Njegova dela so prava zakladnica vedske filozofije, duhovnosti, književnosti in kulture. Zaradi verodostojnosti, globine in jasnosti jih visoko cenijo v akademskih krogih, na številnih visokošolskih smereh pa jih uporabljajo kot učbenike. Prevajajo jih v več kot petdeset jezikov. Izdaja jih založba Bhaktivedanta Book Trust, ki so jo s tem namenom ustanovili leta 1972 in je največja založniška hiša na področju indijske duhovnosti in filozofije.

Šrila Prabhupadovi dosežki

Ko je Šrila Prabhupada leta 1965 s tovorno ladjo priplul v New York, je bil skoraj brez denarja. Julija 1966 je po zelo težavnem letu ustanovil Mednarodno skupnost za zavest Krišne in jo vodil vse do 14. novembra 1977, ko je odšel s sveta. Pod njegovim vodstvom je zrasla v svetovno združenje več kot sto ašramov, šol, templjev, inštitutov in kmetijskih skupnosti.
Kljub visoki starosti je v pičlih dvanajstih letih štirinajstkrat prepotoval svet in predaval po vseh šestih celinah.