Obstaja slavna zgodba o Wilmi Rudolph iz Tennesseeja iz Amerike, ki je imela v zgodnjem otroštvu hudo neozdravljivo poškodbo noge. Zdravniki specialisti so ji povedali, da s tem stopalom nikoli ne bo mogla stopiti na tla. Ona pa je rekla mami, čeprav je bila še majhna: »Rada bi tekla in postala najhitrejša tekačica na svetu.« Zdravniki so dejali, da si nevedna deklica samo domišlja, saj je brezupen zdravstveni primer.
wilma-rudolph2Mama pa ji je povedala, da vse zmožnosti dobimo od Boga. »Samo vztrajaj z zaupanjem in naj ti nič ne vzame volje.« Wilmi je v dveh letih uspelo sneti ortopedsko stopalo, ki ga je nosila za oporo. Stopila je na tla in naredila prvi korak. Potem se je v šoli udeležila tekmovanja v teku in izgubila, bila je zadnja, daleč za vsemi drugimi. Ljudje so se ji posmehovali. »Kaj počneš na tekmovanju?« Na vsakem teku je bila zadnja, vendar je verjela, da z Božjo pomočjo in vztrajnostjo lahko doseže nekaj velikega.

Čez nekaj let, in sicer leta 1960, je osvojila tri olimpijske medalje in postavila tri svetovne rekorde v teku. Samozaupanja ni gradila na svojih uspehih oziroma dosežkih, temveč na veri v Boga in vase – poskusila bom, ne glede na zmago ali poraz.

Radhanath Svami