Zadnjih nekaj tednov dobesedno vsepovsod po svetu žalujejo za Nelsonom Mandelo.
Zakaj je tako pomemben, da je na naslovnicah vseh svetovnih časopisov? Televizijske postaje ure in dneve govorijo o njegovem življenju.
Nelson MandelaNjegova veličina se je skrivala v duhu, s katerim je premagoval izzive. Nekaj ga je gnalo – sočutje do ljudi, ki so jih zatirali in imeli predsodke do njih.
V duhu vdanosti Bogu si je prizadeval, da bi se to spremenilo. Ni se vdal, sedemindvajset let je bil v zaporu, pogosto v nečloveških, mučnih razmerah, brez vsega. Bilo je brezupno, komaj komu na svetu je bilo mar in je sploh pomislil, da je za zapahi.
Toda plamen njegove odločnosti, da bo naredil nekaj čudovitega, je vse bolj gorel. Ko je prišel iz zapora, je odpustil vsem, ki so ga trpinčili, in je hotel skupaj z njimi zgraditi državo. Postal je predsednik države in ni kaznoval tistih, ki so ga prej preganjali, temveč jih je spoštoval in sodeloval z njimi.

Človeštvu je bil pri srcu zato, ker je premagoval izzive z odločnostjo, ki je temeljila na dobroti in sočutju. Bil je živ primer tega, in vse to zaradi izjemne vdanosti Bogu.

Radhanath Svami