radhanath svami - mons2Radhanath Svami je obiskal Ljubljano v soboto, 5. oktobra, ob uradni izdaji svoje knjige Pot domov, ki so jo založba Amala in organizatorji Joga konference v Ljubljani priredili v kongresni dvorani hotela Mons. S to prireditvijo, ki se je je udeležilo več kot 350 obiskovalcev, so tudi uradno odprli Joga konferenco.

Radhanath Svami je z navdihujočim predavanjem popolnoma očaral zbrano občinstvo, predavanju pa je sledila še duhovna glasba (kirtan), ob kateri je navzoče naučil kirtan asano. Razložil je, da s plesnim korakom, sklenjenimi dlanmi in dvignjenimi rokami kot antene sprejemamo božanski zvok, energijo in milost.
radhanath svami - mons1Povedal je, da sprva kljub številnim prošnjam ni hotel napisati knjige o sebi, potem pa jo je na prošnjo prijatelja Bhakti Tirthe Svamija, ki je bil na smrtni postelji. Nato je s poslušalci delil nekaj drobcev modrosti, ki si jih je pridobil na potovanju. Ko se je srečal z gobavko, ki ga je blagoslovila, je spoznal, da je prava lepota v širjenju ljubezni in ne v minljivem telesnem videzu. Na poti je bil priča, kako je tolpa majhnih opic napadla ogromnega evropskega mišičnjaka, ki je opicam v strahu prepustil vrečko z živili in zbežal. Trenutek zatem pa se je pojavil droben šestletni nepalski fantič, ki je pregnal opice in v miru pomalical iz vrečke. Radhanath Svami je takrat spoznal, da se bojimo neznanega in da smo zaradi strahu tudi ranljivi. Kdor se zaveda, da je večna duša, duhovno bitje, delec vrhovnega duha, ki presega rojstvo, bolezen in smrt, se ne boji ničesar, niti smrti. Radhanath Svami je zbranim zaupal, da je zares bogat tisti, ki ima veliko stvari, ki jih denar ne more kupiti; najpomembnejša med njimi je ljubezen.
radhanath svami - mons5Gostiteljica, znana pevka Jadranka Juras, je skenila, da se je tega večera gotovo začela njena pot domov. Na Facebooku je o knjigi Pot domov zapisala: “Res priporočam v branje. Knjiga je izjemno zanimiva, bere se kot resnično napet roman. Radhanatha Svamija sem danes spoznala in lahko rečem, da sem se počutila resnično majhno. Ko te nekdo pogleda v oči in veš, da mu je vse jasno, ti postane rahlo nerodno in se zaveš, da res nič ne veš … ampak zato pa smo na Zemlji, da se učimo. Navdušena!”
Večer smo sklenili s Svamijevim podpisovanjem knjige Pot domov, vegetarijanskim prigrizkom in prijetnim druženjem.
 
Blaž Mihelič / Bhagavata-dharma dasa