Sripuram_Temple_Full_ViewTo znanje je krona vsega znanja in najzaupnejša skrivnost. Ker je najčistejše in živemu bitju omogoča, da se neposredno zave svoje duhovne narave, je popolno, večno in prinaša veliko radost.

(Bhagavad-gita 9.2)

Modrosti Vzhoda – Spoznajte globine največjih skrivnosti filozofije indijskih Ved!

Vljudno vas vabimo, da se udeležite ciklusa multimedijskih predavanj, ki vam bodo odkrila največje skrivnosti najbolj dovršene življenjske filozofije starega sveta – indijskih Ved.

Predavanja nas sistematično popeljejo v najgloblje skrivnosti indijskih Ved, katerih bistvo še vedno po verodostojnem duhovnem nasledstvu neprekinjeno prehaja z učitelja na učenca.

Modrosti Vzhoda nam bodo pomagale odstreti nepredirno ogrinjalo iluzije, ki nas miselno, čustveno in izkustveno priklepa na svet minljivosti in trpljenja.

S pridobljenim znanjem bomo globlje spoznali svojo večno, neminljivo, nerojeno in neuničljivo duhovno razsežnost, s katero bomo lahko izkusili Absolutno Resnico, ki presega vsako relativno dojemanje.

Predavanja bodo potekala po tematskih sklopih, in sicer:

  1. VEDA – ZNANJE / Moč pravilne zaznave. Neverjetne rešitve več kot pet tisoč let starih vedskih spisov.
  2. KDO SEM? / Smo le skupek kemikalij? Ali obstaja duša? Kaj je smrt?
  3. NARAVA / Spoznajte silnice, ki obvladujejo svet, in jih obrnite sebi v prid.
  4. KARMA / Univerzalni zakon pravice oziroma kaj me čaka v prihodnosti?
  5. REINKARNACIJA / Smo živeli že kdaj prej ali se vse konča s smrtjo?
  6. ČAS / Kako z notranjim ravnovesjem preseči vpliv časa?
  7. ZAVEST / Prepoznajmo stopnjo svoje zavesti.
  8. KAJ JE JOGA? / Skozi jogijsko povezavo z višjim jazom do notranje zmage.
  9. KAKO VIDETI BOGA / Od kod zamisel o Bogu in kako je to povezano z nami?
  10. BHAKTI JOGA / S praktičnimi tehnikami meditacije do izkušnje višje zavesti in sreče.

VSTOP PROST! VABLJENI!

Za datum posameznih predavanj kliknite na  povezavo >>

Več informacij in stik:
info@zaduso.si, www.zaduso.si
Tel.: 041 348 646, 041 203 865

Predavanja organizira društvo   

Bhagavad-gita – Bistvo Ved in enciklopedija joge

vedeČeprav smo priča tehnološkemu napredku in razvoju znanosti, ki naj bi prispevala k blaginji in višji kakovosti življenja, živimo v svetu, ki se spoprijema s številnimi izzivi. Širšo in ožjo družbo zaznamuje rast nasilja, zločinov, strahu, negotovosti, samomorov, stresnega življenja, depresij, porušenih medsebojnih odnosov, duševnih bolezni, propada družin in moralnih vrednot, če jih naštejemo le nekaj. Tempo potrošniške dirke je iz dneva v dan hujši in ga več ne dohajamo. Več kot očitno je, da nas je toga materialistična usmerjenost industrijske kulture pripeljala v slepo ulico.

Kaj je vzrok takega stanja?

Odgovor na to vprašanje je verjetno večplasten. Eden od ključnih dejavnikov je zagotovo, da zaradi sodobnega načina življenja zapostavljamo notranje potrebe, temeljne vrednote in duhovno razsežnost svojega obstoja. Stanje v družbi je pravzaprav tako le zato, ker ne prepoznamo svojega duhovnega obstoja oziroma ga pomanjkljivo razumemo. Človek še zdaleč ni samo mehansko bitje, skupek kemikalij, ki zadovoljuje le svoje nagonske potrebe, ampak večplastno, visoko zavestno bitje.

Sodobna znanost s trenutnim razumevanjem sveta in metodami, ki temeljijo na empiričnem znanju in logiki, ne more spoznati vseh plasti človekovega obstoja (še manj pa širšo vesoljno naravo), zato ni učinkovita pri izpolnjevanju potreb in reševanju naših vsakdanjih težav ter posledično prej omenjenih pojavov v družbi.

Pred več kot pet tisoč leti zapisane Vede obravnavajo posameznika in svet okoli njega celostno. Ker velja, da je njihov izvor nadnaraven, so z edinstvenim pristopom pridobivanja znanja, ki temelji na razodetju (brahma-shabda), onkraj štirih pomanjkljivosti človeškega razuma in dojemanja. Zato niso omejene na čas in prostor ter so bistvene in praktično uporabne tudi za sodobnega človeka.

Vede omenjajo, da je naše življenje sestavljeno iz več ravni, in sicer:materialne, družbene, čustvene, razumske, duhovne in izvorne. Vsesplošno psihofizično počutje posameznikov in blagostanje družbe je mogoče le v primeru, če so vse ravni v ravnovesju z vesoljno naravo in njenimi zakoni.

V ciklusu naših predavanj se bomo osredotočili na to, kako vedsko znanje prenesti v vsakodnevno življenje. To znanje namreč ni namenjeno le poučevanju, ampak predvsem dvigovanju pozornega poslušalca na višjo kakovostno raven zavesti in vrednot. Vedsko znanje ter pripadajoče jogijske tehnike in tehnologije so izrazito izkustvene in blagodejne.

Znanje in tematiko bomo zajemali predvsem iz najznamenitejšega vedskega vira, dostopnega v sodobnem času, Bhagavad-gite, ki je v človeški družbi že tisočletja kot nekakšen enciklopedični vodnik in življenjski priročnik. V njej so rešitve in odgovori na vsa bistvena vprašanja in vsakodnevne izzive, ne glede na življenjske okoliščine, stanje zavesti, motivacijo, želje in potrebe posameznika.

»Seješ misel, žanješ dejanje,
Seješ dejanje, žanješ navado,
Seješ navado, žanješ značaj,
Seješ značaj, žanješ usodo.
Vse se začne z mislijo.«

Iz Ved