Vprašanje Radhanathu Svamiju:

Nekoč sem nekaj dobrih prijateljev prosil, naj nehajo kritizirati druge in preklinjati. »Bodite umirjeni in pojte sveta Božja imena,« sem jih prosil. Pa so mi zabrusili: »Samo postavljaš se. Nisi bhakta, samo šopiriš se, nisi tak, kakršen si videti.« Tako so me napadli. Kaj bi moral narediti?

Odgovor Radhanatha Svamija:

Vedno bolj bi morali biti ponižni in pripravljeni služiti drugim, in bolj ko bomo pristni, bolj bodo to ljudje zares opazili.
Tako da še naprej navdušeno deli veliki dar, ki si ga dobil. To je čudovito. In morda te bodo kritizirali. Ampak to ni pomembno. Kritizirali te bodo, ne glede na to, kaj delaš. Zato ni razloga, da ne bi počel prave stvari.
kritiziranje 2Neka zgodba govori o moškem, ki je imel mulo. Sam jo je jezdil, njegov sin pa je hodil zraven. In ljudje so ga kritizirali: »Zakaj tale jezdi mulo, njegov sin pa mora pešačiti?« Zato je sina posadil na mulo in sam hodil zraven. Potem pa so ljudje rekli: »Zakaj sin jezdi mulo, oče pa mora pešačiti?« Nato sta se oba spravila na mulo in ljudje so bili ogorčeni: »Zakaj sta tadva tako kruta, da tako obremenjujeta žival?« Ko sta prišla v mesto, pa sta oba hodila ob muli. In ljudje so se spraševali: »Zakaj sta tadva tako neumna, da pešačita, če imata mulo?«
Neki veliki državnik je rekel: »Lahko ugodiš nekaterim za nekaj časa, nikoli pa ne vsem za ves čas.« Če pa ugodimo Bogu, je naše življenje popolno. Zato bi morali zavzeto početi pravo stvar s pravim namenom. Potem naj ljudje govorijo, kar hočejo, mi pa bomo vedeli, da je Bog v našem srcu zadovoljen. In bolj ko bomo pristni, bolj bodo drugi to opazili in bolj bomo lahko vplivali nanje.