mosquito-biteMalarija je grozna bolezen. Dobiš hudo vročino, tako rekoč umiraš in mrazi te. Včasih zmrzuješ, drugič goriš, ne moreš ne stati ne hoditi. Zdravniki hodijo k tebi in ti dajejo tablete v usta, ti pa vse izbruhaš. To je zelo poučna izkušnja. Tudi sam sem pretrpel malarijo.

Če bi me kdo vprašal, kateri komar me je pičil, katerega dne, v katerem kraju, na katerem delu telesa, mu ne bi znal odgovoriti. Poznam pa načelo: vem, da me je moral pičiti komar. Ne vem sicer kdaj, zakaj ali kateri, vem pa, da me je. Sicer ne bi zbolel za malarijo. To s svojim šolanim razumom vsi sprejmemo.

Trpljenje je posledica

Tudi kadar trpimo, se moramo zavedati načela, da smo si trpljenje povzročili s tem, ko smo ga zadali komu drugemu. Ker nismo izpolnili prave dolžnosti, ki jo imamo kot Božji služabniki. Ne vem sicer natančno, kdaj sem kaj storil, kako in komu, poznam pa načelo.
Veste, kaj sem naredil potem, ko sem zbolel za malarijo? Sklenil sem, da bom od takrat naprej uporabljal mrežo proti komarjem. Pa tudi zdravila sem jemal. Tudi ko trpimo, nam morda ni najbolj jasno, zakaj in kako je prišlo do tega, vemo pa, da smo sami nekaj zagrešili. Zato moramo vzeti zdravilo in se izogibati stvarem, ki nam bodo znova povzročile trpljenje. Tako se moramo spoprijeti z zakonom karme.

Načela karme

Kadar koli grešimo, tudi trpimo. Mogoče danes, naslednje leto ali v prihodnjem življenju. Toda trpljenje bo zagotovo prišlo. Če hočemo napredovati, moramo dobro poznati načela karme, njene podrobnosti pa nam bodo pogosto ostale nedoumljive.
Radhanath Svami