srila prabhupadaNaš ljubi duhovni učitelj Šrila Prabhupada v eni od svojih knjig pravi nekaj zares pomembnega, kar bi morali razumeti vsi ljudje. Govori o univerzalnem načelu, ki daleč presega vsako sektaštvo. In sicer o tem, kdo je velika osebnost.
Ljudje obožujejo velike osebnosti ali pa jim zavidajo. In vsak po svoje si prizadevajo, da bi tako ali drugače postali veliki. Ampak kaj je pravzaprav veličina? Kakšne so odlike mahatme oziroma velike duše?
Ali veličina pomeni, da imamo veliko denarja? Nekateri najbolj izprijeni ljudje na svetu so miljarderji in milijonarji. Celo dandanes vidimo, da veliki bogataši podpirajo terorizem in krutost do nedolžnih. Je to veličina?
Smo velike osebnosti, če smo slavni – če dobro pojemo ali plešemo, če smo lepi, če smo zelo močni in športni ali pa junaški?
personal-growth

Po univerzalnem načelu vseh duhovnih poti moramo veličino človeka meriti po tem, kako zna prenašati neznosne okoliščine.

Ni se težko pretvarjati, kako smo veliki, vendar se naš pravi značaj pokaže šele takrat, ko se znajdemo na preizkušnji – v neznosnem položaju.

V srcu imamo šest sovražnikov, ki jih spodbadajo notranji in zunanji vzgibi. In kateri so ti sovražniki? Poželenje, zavist, napuh, jeza, pohlep in iluzija. Velika osebnost je tisti, ki je zmožen brzdati ta nagnjenja.

Radhanath Svami