jezaVprašanje Radhanathu Svamiju:

Zelo pogosto se razjezim. Kako naj krotim jezo?

Odgovor Radhanatha Svamija:

Kako lahko krotimo jezo? Z duhovno močjo. Jeza je kot sovražnik, s katerim se moramo boriti v sebi. Ali med vojno kar poberemo ljudi z ulice in jih pošljemo na bojišče? Ali pa jih najprej izurimo kot vojake? Če hočemo, da so učinkoviti, jih moramo najprej izuriti. En izurjen vojak, ki je primerno oborožen, lahko premaga na stotine ljudi, ki se pridejo bojevat z ulice.
Tako vemo, da nas bodo napadli tudi našteti sovražniki – poželenje, zavist, nadutost, jeza, pohlep in iluzija, napadli nas bodo od znotraj in zunaj. Ko nas zgrabi jeza, se moramo boriti proti njej, obenem pa moramo biti močni, da lahko dosežemo uspeh. To pomeni, da moramo krepiti duhovno moč – tako da poglabljamo znanje, poslušamo hari katha oziroma teme o Bogu, da pojemo Božja imena. To je čudovit način za pridobitev Božje milosti in moči – da si z molitvijo zagotovimo Božjo pomoč. Če se ustrezno izurimo s sadhano,* se bomo morali sicer še vedno boriti, ko nas bodo napadli sovražniki, kot je jeza, vendar bomo imeli moč, da jih premagamo.
Jeza za pravi namen pa je tudi dobra. Lahko jo uporabimo pri služenju Bogu. Hanuman je bil zelo jezen, vendar je tako pomagal ljudem. Včasih se mama razjezi na otroka: “Če boš to počel, te bom kaznovala!” Zaradi jeze, ki je izbruh neobvladanih čustev iz nezadovoljstva, se zelo karmično zapletemo. Prednost pa je, če je jeza orodje za učinkovito delovanje. Ampak v tem primeru moramo imeti notranjo duhovno moč.
* Vsakodnevna duhovna praksa.