Vprašajusticenje:

Pravijo, da je Bog vsedober. Ampak včasih se zgodi, da oče izgubi edinca, in včasih otrok izgubi starše. Kako lahko verujemo v Boga ob takih nesrečnih dogodkih?

Radhanath Svami:

Bog je absolutna resnica. Iz njega izvira vse. Celo veliki znanstveniki, kot sta Einstein in Sir Isaac Newton, so bili zelo verni. Matematično in znanstveno so razumeli, da vesolje ne bi moglo biti takšno, če ga ne bi upravljal vrhovni razum. Nič se ne more zgoditi naključno. Ko govorimo o Bogu, torej govorimo o resnici.

Ampak tudi resnice, povezane z Bogom, moramo razumeti znanstveno. V skladu z zakoni narave, ki jih je ustvaril Bog. Ko duhovno bitje vstopi v telo, uživa ali trpi glede na svojo preteklo karmo. Bog je postavil zakone karme, duša pa si je ustvarila karmo.

Za boljše razumevanje si oglejmo primer. Recimo, da se usedemo na letalo, ki je namenjeno v London. Po vzletu pa rečemo, da bi šli radi v Singapur. “Kaj?!” bi rekla stevardesa. “S tem letalom greste lahko samo v London.” Takrat ne moremo reči, da nam krati svobodo, svobodno voljo. Imamo svobodno voljo, ampak bi jo morali izkoristiti na letališču. Tam bi se po želji lahko odločili, da gremo v Singapur. Takoj ko vstopimo v letalo, ki leti proti Londonu, pa izgubimo svobodno voljo.

Tako si tudi na splošno z dejanji prislužimo določene posledice. Čeprav je Bog ustvaril zakone, si usodo ustvarjamo sami, in sicer z lastnimi dejanji in besedami. Če znanstveno in filozofsko razumemo, kako delujejo zakoni narave, ne bomo dolžili Boga za posledice, ki nas čakajo v življenju.