ljubezen in svobodna voljaTemeljna potreba vsakega živega bitja je najti zadovoljstvo. Najvišje zadovoljstvo je, da ljubimo in smo ljubljeni. Brez tega nas nobeno drugo čutno zadovoljstvo ne bo osrečilo. Popolna ljubezen je večna ljubezen med dušo in Bogom. Da pa bi bila ta ljubezen resnična in zadovoljujoča, je najvišji absolut vsakemu ustvarjenemu živemu bitju dal svobodno voljo.
Če nimamo svobodne volje, smo kot roboti. Robot lahko počne neverjetne reči, ne more pa imeti odnosov, ne more ljubiti. Svobodna volja je torej nujna za pravo in osrečujočo ljubezen. Bog je svarat, popolnoma neodvisen. Kot njegovi delci smo tudi mi v majhni meri neodvisni. Da bi lahko po lastni volji ljubili, moramo imeti možnost svobodne izbire, da ne ljubimo. Če bi kdo v nas uperil pištolo in zahteval, da ga moramo ubogati in izpolniti njegovo željo, bi to verjetno storili. Ampak bi to res naredili z veseljem? In bi bil ta človek res zadovoljen, če bi nas prislil k temu? Gotovo ne! Če pa bi se lahko svobodno odločili, da človeka zavrnemo ali osrečimo, bi bila oba srečna, saj bi bila to ljubezen.

Bog je torej vse in vsakogar ustvaril tako, da lahko obstaja popolna ljubezen. Zato nam je dal svobodno voljo, da nam ga ni treba ljubiti, svobodno voljo, da ga lahko sprejmemo ali zavrnemo. To je njegova ljubezen.

Radhanath Svami